Lifting+Handling

Transport schooltjalk ORTELIUS

Specificaties

22.5m x 4.85m - 81 ton

Locatie

Van Kaai 102 naar Kaai 47 met hijsbok Brabo, waarna over de weg naar de droogdokken.

Uitvoering

Woensdag 1 maart 2017 organiseerde HEAVY het transport, begeleiding en lossing van de befaamde schooltjalk Ortelius, de kleinere broer van de tjalk Gerlache.  Na de tjalk te hebben aangeslagen op kaai 102, zette hijsbok Brabo koers naar kaai 47 nabij de Siberiabrug.

Daar zorgde Heavy voor de rechtstreekse overslag op dieplader 2 bed 6, waarvan de achterste assen volledig onafhankelijk gestuurd zijn.

Na afsluiting van de weg door de lokale politie, vertrok het gevaarte naar de droogdokken onder begeleiding van Heavy Pilots & Permits.

Bij aankomst op de eindbestemming stond het hijssysteem van Heavy Lifting+Handling klaar om de tjalk van de dieplader te hijsen en op kaai te plaatsen.

De tjalk zal hersteld worden onder leiding van de Stad Antwerpen.  Het geheel werd gecoördineerd door de heer Weijts, stadshavenmeester.  Wij danken hem en alle betrokken partijen voor de vlotte samenwerking.

Bouwjaar: 1898

Varend erfgoed : Sinds februari 2014 is de schooltjalk Ortelius beschermd als varend erfgoed.

Functie: Vóór 1948 werd de Ortelius als vrachtschip gebruikt. In 1948 werd het aangekocht door burgemeester Craeybeckx van de Stad Antwerpen en ingezet voor rondvaarten met groepen uit het vrije net (het katholieke onderwijs).

Toekomst: De Ortelius wacht nog op een restauratie om terug in de vaart te komen.